Ήθη, έθιμα και τελετουργίες

Λόγοι, πράξεις, ιδεολογίες, νοοτροπίες και συμπεριφορές

 
Βασική τιμή: 38,16 €
Τιμή psarasbooks: 34,34 €
Έκπτωση: -3,82 €
Κυκλοφορεί
Συγγραφέας: Βαρβούνης, Μανόλης Γ.
Σελίδες: 574
Έτος Έκδ.: 2018
ISBN: 9786185306298
Ένα ακόμη βιβλίο έρχεται να προστεθεί στην ήδη πλούσια συναγωγή μελετών της ελληνικής Θρησκευτικής Λαογραφίας. Ένα βιβλίο που κινείται στην επιμέρους θεματική του κλάδου αυτού της Λαογραφίας, και που αποτελείται από επιμέρους μελέτες, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες ή ανέκδοτες ακόμη συμβολές, όπως φαίνεται στο σχετικό κατάλογο, στο τέλος του βιβλίου αυτού. Ένα βιβλίο που αποσκοπεί να αποτελέσει βοήθημα για τους ερευνητές του μέλλοντος, όπως δείχνει και η εκτενής βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος του, και η οποία αποσκοπεί στο να αποτελέσει ερέθισμα και βάση περαιτέρω μελέτης και έρευνας.
Παραδοσιακά αλλά και νεωτερικά λαογραφικά συγκεντρώνονται, καταταγμένα σε κατηγορίες, στις σελίδες του. Ορισμένες μελέτες μάλιστα αναφέρονται σε εντελώς σύγχρονα ζητήματα, σε νέες όψεις και μορφές της Θρησκευτικής Λαογραφίας, δεδομένου ότι το επιβάλλει η στροφή του λαού στα έθιμα και στις παραδόσεις, όπως παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση ενός στηρίγματος τελετουργικού σε μια κοινωνική ζωή επιφανειακή και ανερμάτιστη. Και συναινεί σε αυτό η τάση για επιστροφή στις ρίζες, ένα αίτημα που συνδέεται στενά με το ζήτημα της βιούμενης και προβαλλόμενης πολιτισμικής ταυτότητας.
Πρόκειται για ένα αίτημα εντελώς επίκαιρο, αν συνυπολογίσουμε το ότι βιώνουμε καθημερινά έντονες, σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, τις συνέπειες της πολιτισμικής ομογενοποίησης, την οποία ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος μας προσπαθεί να προπαγανδίσει και να επιβάλλει.
Σκληρό εξώφυλλο • Διαστάσεις: 25x18εκ. • Συγγρ.: Βαρβούνης, Μανόλης Γ. • Θεσσαλονίκη • Είδος: Βιβλίο