Εισαγωγή στην οικονομετρία

 
Βασική τιμή: 60,00 €
Τιμή psarasbooks: 54,00 €
Έκπτωση: -6,00 €
Κυκλοφορεί
Συγγραφέας: Βενέτης, Ιωάννης Α.
Σελίδες: 720
Έτος Έκδ.: 2015
ISBN: 9789609427517
Το παρόν βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα των διαλέξεων του μαθήματος της Οικονομετρίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών τα τελευταία χρόνια. Βασικός σκοπός του βιβλίου είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών στην Οικονομετρία, δίνοντας έμφαση στην εμπειρική της σημασία και εφαρμογή στην Οικονομική Επιστήμη.
Στα πρώτα κεφάλαια αφιερώνεται χρόνος για την ερμηνεία εννοιών που απαρτίζουν την ”διάλεκτο” της σύγχρονης Οικονομετρίας, οι οποίες συνήθως εκφράζονται με τη μορφή στατιστικών υποθέσεων, καθώς και για την ερμηνεία μαθηματικών εξειδικεύσεων που ο φοιτητής/τρια συναντά στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης Οικονομετρίας. Για παράδειγμα, έννοιες όπως αυτές του διαταρακτικού όρου και των υποθέσεων που διέπουν τη στοχαστική συμπεριφορά του, πλασματικές συσχετίσεις και ύπαρξη τάσεων σε δεδομένα χρονοσειρών, λογαρίθμιση και λοιπές εξειδικεύσεις των μεταβλητών κυρίως σε διαστρωματικά δεδομένα. Στα επόμενα κεφάλαια μελετώνται το απλό και πολλαπλό υπόδειγμα παλινδρόμησης ως τα κύρια εργαλεία της εμπειρικής οικονομετρικής ανάλυσης και υπογραμμίζεται ο έλεγχος γενικών γραμμικών υποθέσεων ως προς τις παραμέτρους του πολλαπλού υποδείγματος.
Σε όλα τα κεφάλαια παρέχονται ασκήσεις, τόσο θεωρητικές (δηλαδή τεχνικές) όσο και εμπειρικές. Οι τελευταίες είναι μείζονος σημασίας, καθώς χωρίς την άμεση εξάσκηση του φοιτητή με πραγματικά δεδομένα αλλά και δεδομένα που παράγει ο ίδιος/ίδια μέσω προσομοίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολο -για την πλειοψηφία των φοιτητών/ τριών- να αντιληφθούν σε βάθος τον σκοπό και τη σημασία της Οικονομετρίας στην Οικονομική ανάλυση, άρα και να ”αγκαλιάσουν” το αντικείμενο.
Το βιβλίο μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας του μαθήματος, πάντοτε όμως σε προπτυχιακό επίπεδο. Τα πρώτα 6 ή 7 κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν το βασικό κορμό διδασκαλίας του μαθήματος σε τμήματα ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Μαλακό εξώφυλλο • Διαστάσεις: 24x17εκ. • Συγγρ.: Βενέτης, Ιωάννης Α. • Πάτρα • Είδος: Βιβλίο