Μάνη από πέτρα και χρόνο

 
Βασική τιμή: 15,00 €
Τιμή psarasbooks: 13,50 €
Έκπτωση: -1,50 €
Κυκλοφορεί
Σελίδες: 84
Έτος Έκδ.: 2014
ISBN: 9786185046095
Το φωτογραφικό αποτύπωμα ενός οδοιπορικού δύο χρόνων στη γη της λεγόμενης Μέσα Μάνης, περικλείεται σε σαράντα επιλεγμένες φωτογραφίες, καταδεικτική προσωπική μαρτυρία, της ιδιομορφίας του τόπου και των μανιατών.
Το λεύκωμα ”Μάνη από πέτρα & χρόνο ”, είναι τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά). Προλογίζεται από τον συγγραφέα- φωτογράφο, Νίκο Δήμου και συνοδεύεται από κείμενα του ίδιου του φωτογράφου καθώς και της επιμελήτριας της έκδοσης, φωτογράφου, Τζένης Λυκουρέζου.
Διανθίζεται από αποσπάσματα του ποιητικού έργου ”Ρωμιοσύνη”, του Γιάννη Ρίτσου.
Μεγαλώνοντας στα Χανιά, στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, ο θείος μου ο Ευτύχης με έπαιρνε μαζί του στις ιατρικές του επισκέψεις στα νότια του νομού κάτω από τα Λευκά όρη στα μέρη Ασκίφου, Φραγκοκάστελο, Σφακιά, Ανώπολη, Λουτρό.
Τα παιδικά μάτια μου κατέγραφαν το άγονο τοπίο, τον δυνατό αέρα, το μπλέ της θάλασσας και του ουρανού, που συναντιώντουσαν στο Λυβικό πέλαγος. Οι μορφές των κατοίκων μου φάνταζαν πελώριοι, σκληροί με άγρια χαρακτηριστικά, φιλόξενοι και ταπεινοί.
Τριάντα χρόνια μετά φωτογραφίζοντας τη Λακωνική Μάνη, ο τόπος αυτός μου φαινόταν πολύ γνωστός. Πέτρα, καυτός ήλιος, ερειπωμένοι πύργοι, θρόισμα ασημένιων φύλλων ελιάς, δυνατός αέρας, ξεχασμένος τόπος. Από χωριό σε χωριό μου αποκαλύπτονταν μορφές σκληρές, ασκητικές, συνάμα όμως φωτεινές, δυνατές, γενναίες, σμιλεμένες από πέτρα, ήλιο και αλάτι της θάλασσας. Μορφές που σε κάνουν να δεις το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Μορφές αξέχαστες!
Αφιερωμένο σ΄ αυτούς που με ανάθρεψαν, στη Βαγγιελιώ τη μάνα μου, που έφυγε νωρίς και στους θείους μου Ευτύχη & Ηλέκτρα.
Ανδρέας Ζαχαράτος
Σκληρό εξώφυλλο • Διαστάσεις: 23x21εκ. • Πρόλογος: Νίκος Δήμου.