Άσκηση και υγεία

Χρόνιες παθήσεις

 
Βασική τιμή: 29,90 €
Τιμή psarasbooks: 26,91 €
Έκπτωση: -2,99 €
Κυκλοφορεί
Συγγραφέας: Τάμπαλης, Κωνσταντίνος Δ.
Σελίδες: 252
Έτος Έκδ.: 2015
ISBN: 9786185186043
Τα τελευταία χρόνια η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αναβαθμίσει σημαντικά το ερευνητικό της ενδιαφέρον, και έχει αποδώσει την πραγματική βαρύτητα που της αξίζει στην κατανόηση και αποτίμη-ση της πιθανής επίδρασης της άσκησης στην πρόληψη, διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
Η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου προήλθε κύρια από τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις και από την ανάγκη να απαντηθούν σχετικά ερωτήματα των φοιτητών που επέλεξαν το μάθημα Άσκηση και Υγεία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου αλλά και από το σχετικό κενό στη βιβλιογραφία της χώρας μας.
Το παρόν βιβλίο πραγματεύεται κατά κύριο λόγο την επίδραση της άσκησης ή/και της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία του ανθρώπου. Η κύρια προσπάθεια του συγγραφέα ήταν αφού παρου-σιαστούν περιληπτικά οι πιθανοί μηχανισμοί που προκαλούν τις διάφορες ασθένειες να αναπτυχθεί λεπτομερειακά η πιθανή επίδραση της άσκησης ή/και της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία του ατόμου. Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώθηκε στην πιθανή επίδραση της άσκησης μέσω της πρόληψης στην υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου και στη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου ζωής των ηλικωμένων. Επίσης σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώθηκε στην παράθεση συγκεκριμένων οδηγιών και συστάσεων άσκησης με κατανοητό τρόπο για κάθε ασθένεια ή κατάσταση της ζωής που περιγράφεται.
Στο 1ο Κεφάλαιο αναλύονται θέματα που αφορούν την συμβολή της άσκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος δυσλειτουργιών που σχετίζονται και αλληλοεπηρεάζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως τα λιπίδια, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο διαβήτης τύπου-1, η παχυσαρκία και διάφορες παθήσεις της καρδιάς.
Στα επόμενο Κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί ένα σημαντικό επιστημονικό κενό που αφορά την επίδραση της άσκησης σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών και ψυχοσωματικών παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια, το αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η σκλήρυνση κατά πλά-κας κ.α. Στη συνέχεια αναλύονται οι πιθανές επιδράσεις της άσκησης σε διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου από την εγκυμοσύνη έως την ενηλικίωση και την τρίτη ηλικία αλλά και οι συγκεκριμένες επιδράσεις στα οστά και τον μυϊκό ιστό.
Τέλος, στο Παράρτημα παρουσιάζονται τα εκατοστημόρια της σωματικής ανάπτυξης και παραμέτρων της φυσικής κατάστασης των παιδιών της χώρας ηλικίας 4-18 ετών, σε μια προσπάθεια να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό τρέχουσες καταγραφές που διενεργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ΕΥΖΗΝ από τον συγγραφέα.
Μαλακό εξώφυλλο • Διαστάσεις: 24x17εκ. • Συγγρ.: Τάμπαλης, Κωνσταντίνος Δ.