ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

 
Βασική τιμή: 16,50 €
Τιμή psarasbooks: 13,20 €
Έκπτωση: -3,30 €
Συγγραφέας: Κυριάκος Βελόπουλος
Σελίδες: 344
Έτος Έκδ.: 2012
ISBN: 9789606851513
Ο Ξενοφών, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, οι οποίοι αποτέλεσαν τους προδρόμους της μικροοικονομικής, της μακροοικονομικής και της νομι­σμα­τικής πολιτικής, μέσα από τα έργα τους μας έδωσαν συνοπτικά οτιδήποτε μπο­ρεί σήμερα να χαρακτηρισθεί ως «οικονομικό», συνδυασμένο με τον ηθι­κό χαρακτήρα, εφόσον οι αρχαίοι Έλληνες σκέπτονταν και αποφάσιζαν, ή κα­λύτερα πολιτεύονταν με όρους ηθικής.
Στις σύγχρονες κοινωνίες που βασίζονται στην οικονομία της αγοράς, οι αποφάσεις έχουν αποσπαστεί τελείως από το πεδίο της ηθικής και έχουν μεταφερθεί στην επικράτεια της οικονομίας. Η σχέση μεταξύ οικονομίας και ηθικής είναι μικρή ή ανύπαρκτη και η οικονομία αποτελεί μια αυτόνομη λει­τουρ­γία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση, ο υπερ­­δανεισμός των κρατών, ο αγώνας για παγκόσμια κυριαρχία, ο νεοφι­λε­λευθερισμός και το δόγμα του ΣΟΚ από τη σχολή του Σικάγου, οι συνωμοσίες των τεχνοκρατών – τραπεζιτών, οι επιλεκτικές χρεοκοπίες και η αποτυχία της πο­λιτικής, ο τραπεζικός Αρμαγεδδώνας, οι μέ­θο­δοι των τοκογλύφων, τα δι­λήμ­ματα, οι εκβιασμοί και τα παιγνίδια των κερδοσκόπων, είναι απόρροια αυ­τής της ανεξάρτητης από την ηθική θεώρησης της οικονομίας αλλά και της πο­­λι­τικής. Όταν επιχειρήσουμε να τα δούμε μέσα από τα μάτια των αρχαίων μας προγόνων, τότε μπροστά μας θα προβάλλουν πιο ξεκάθαρα οι πραγ­μα­τικές τους διαστάσεις, αλλά και οι λύσεις, για να μπορέσουμε να προ­χω­ρή­σου­με πέρα από αυτά.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου επιχειρείται ακριβώς αυτό. Να προσεγγίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα μας σε σχέση με την αρχαία ελλη­­­νι­κή οικονομική σκέψη. Εάν δεν επιχειρήσουμε αυτή την επανα­προ­σέγ­γιση ή αναθεώρηση, τότε μοιραία θα εκλείψουμε ως κράτος και ως έθνος, ακρι­βώς επειδή θα έχουμε χάσει τις έννοιες της ηθικής, της δικαιοσύνης και της συλ­λογικότητας που προϋποθέτει η ύπαρξή μας.
Συγγρ.: Κυριάκος Βελόπουλος