Λαλιγκιούλ

Το ρουμπίνι του Βοσπόρου: Μια ιστορία σαν παραμύθι

 
Βασική τιμή: 21,30 €
Τιμή psarasbooks: 17,04 €
Έκπτωση: -4,26 €
Κυκλοφορεί
Συγγραφέας: Αλεξάνδρου, Χριστίνα
Σελίδες: 322
Έτος Έκδ.: 2009
ISBN: 978-960-8267-15-2
Ένα νέο βιβλίο με συγγραφέα την πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Αλεξάνδρου, με θέμα την περιπετειώδη ζωή μιας γυναίκας που στα 1866 την απάγει, σε ηλικία 15 χρονών, από την πατρίδα της την Κρήτη ένας δουλέμπορος, και την πηγαίνει στο χαρέμι τού τότε Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ στην Πόλη. Το όνομά της από Λιλή θα γίνει Λαλιγκιούλ (αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου) από τους ιθύνοντες του χαρεμιού. Η νεαρή κοπέλα κατορθώνει, χάρη στη μόρφωση και την προσωπικότητά της, να επιβιώσει και να ανέλθει ιεραρχικά στο σκληρό κι ανθρωποφάγο περιβάλλον του χαρεμιού του Ντολμά Μπαχτσέ, να κάνει δύο παιδιά με τον Σουλτάνο, να την ερωτευθεί ένας ευνούχος, με τη βοήθεια του οποίου στη συνέχεια θα δραπετεύσει και θα ζήσει τη ζωή της όπως αυτή θέλει. Θα κατορθώσει να παντρευτεί τον άντρα που επιλέγει, κάτι που για την εποχή της αποτελούσε σπάνιο προνόμιο, και θα μεγαλώσει την οικογένειά της όπως αυτή θέλει!
Το βιβλίο πραγματεύεται την πορεία μιας δυναμικής, θαρραλέας γυναίκας που ”δεν το βάζει κάτω”, αλλά αγωνίζεται, έχοντας συνεχώς πλήρη επίγνωση του πόσο τραγική μπορεί να γίνει η ζωή της αν ενδώσει στις πιέσεις και ”αφεθεί” στη μοίρα της, κάτι που την κρατάει σε διαρκή εγρήγορση. Έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των 900 άλλων γυναικών στο χαρέμι, την οικογένειά της, τα αισθήματά της για τον Σουλτάνο τον οποίο ερωτεύεται, και τις προκαταλήψεις που επικρατούν για τις γυναίκες σε μια μουσουλμανική χώρα.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αφήγησης είναι ο παραλληλισμός του αγώνα της Λιλής-Λαλιγκιούλ για απελευθέρωση, και των Κρητικών για ανεξαρτησία. Τα δύο γεγονότα συμπίπτουν χρονικά, και το βιβλίο αξιοποιεί και αυτό το στοιχείο.
Η Χριστίνα Αλεξάνδρου, είναι απόγονος της Λαλιγκιούλ, και διαθέτει αρκετά πειστικά στοιχεία για την αφήγηση της επικής όσο και παραμυθένιας αυτής ιστορίας.
Μαλακό εξώφυλλο • Διαστάσεις: 21x14εκ. • Βάρος: 350γρ. • Συγγρ.: Αλεξάνδρου, Χριστίνα